Druhy rooibosu

Roiboos už ani v našich zeměpisných šířkách a délkách nepatří mezi neznámé produkty. Jedná se o jihoafrický nápoj, na kterém si mnoho lidí pochutnává s mlékem či medem, obdobně jako domorodci v místě jeho původní domoviny. Relativně menší množství lidí však ví o tom, že existuje více druhů roiboosu. V nedávné době se ohromnou senzací čajového světa stal nově objevený zelený roiboos a podobným směrem má v současnosti nakročeno též roiboos espresso.

Všechny druhy roiboosu pocházejí pořád z jednoho typu keře, jenž spadá do čeledi bobovitých a jmenuje se aspalathus linearis, neboli čajovníkovec kapský. Veškeré známé odlišné varianty jsou výsledkem specifického zpracování a sušení, nejde tedy o rozdíly v samotné bylině.

Veliká estetická i chuťová příbuznost roiboosu s čajem přivedla vědce z jihoafrického Agricultural Research Council k nápadu, jestli by se nedala, podobně jako je tomu u čaje, vyšlechtit zelená varianta roiboosu. Tento nápad oslavil úspěch a od roku 1995 si lze pořídit lahodný zelený roiboos, který nejen svým vzhledem, aroma, ale i chutí hodně připomíná zelený čaj. Navíc zelená varianta roiboosu obsahuje o něco více antioxidantů, než červená verze.

Jak již bylo naznačeno, když se rozhodnete vyzkoušet zelený roiboos, půjde o nápoj připravený z úplně stejného keře jako červený, ale oba nápoje se liší ve způsobu zpracování. U přípravy zeleného roiboosu totiž chybí proces fermentace, který běžně předchází samotnému sušení. U zeleného roiboosu sušení nastupuje okamžitě, protože se tím zabrání oxidaci a znehodnocení některých aktivních látek v něm obsažených.

Výsledkem je nápoj velmi jemné chuti, který silně připomíná zelený čaj, stejně tak ho připomíná i vzhledově, protože lístky jsou světle zelené barvy.

Jelikož proces výroby zeleného roiboosu nezahrnuje oxidaci, může se nápoj pochlubit mnohem silnějšími antioxidačními účinky a můžeme hovořit i o možném využití tohoto druhu v boji proti zákeřné rakovině.

Roku 2006 se na trhu objevila další ohromná novinka ze světa roiboosu, která se nazývá roiboos espresso. Jestliže tedy máte v oblibě, spíše než čaj, kávu, pak pro vás je espresso z roiboosu tím pravým, protože ještě ke všemu nemusíte mít špatný pocit z přijímaní kofeinu.

Jistě bychom jen těžko hledali zdravější alternativu, která by měla nahradit pití kávy u těch, kteří by s tím rádi přestali. Roiboos samozřejmě neobsahuje vůbec žádný kofein a místo něho v jeho složení najdete mnoho vítamínu C nebo minerálů. Z toho důvodu můžete roiboosu během náročného dne vypít i několik šálků.

Váš lékař vás ještě pravděpodobně pochválí a jeho hojném pití podpoří, protože většina lékařů se shodne na tom, že nejlepší je denně vypít okolo šesti hrnků roiboosu. Přesně takové množství dokáže zaručit maximální užitek pro vylepšení našeho zdraví.