Jak skladovat rooibos

Pokud hledáte odpověď na to, na jakém místě by se roiboos měl nebo naopak neměl skladovat, pak jste na správném místě. Nejméně vhodná místa pro uchování roiboosu jsou například topení, vlhká spižírna nebo polička vedle sporáku. Skladování roiboosu není nikterak záhadnou disciplínou, nicméně určitá doporučení by bylo vhodné znát. Díky tomu již nebudete mít zbytečný strach, že vám oblíbený druh roiboosu vyčichne a bude cítit po jiné aromatické pochutině, vedle níž se dlouhou dobu nacházel.

Roiboos sice nemůžeme zařadit do čajů, nicméně pokud chceme znát nejlepší možný způsob skladování, pak se poohlédněme po tom, jak se skladuje čaj a nic tím nemůžeme zkazit. Směs na přípravu roiboosu je, stejně jako čaj, sušeným bylinným materiálem, který se v případě špatného uskladnění velice brzy zkazí. Ale i v situaci, kdy se vám podaří zabránit plesnivění směsi, se může stále ještě vytratit aroma či chuť, což jsou také poměrně podstatné vlastnosti, o něž bychom měli dbát.

Velice důležité je promyslet si, jak často který druh roiboosu pijeme a podle toho se při hledání nejlepšího místa v domě rozhodnout. Samozřejmě i roiboos s postupem času podléhá oxidaci, což může mít velký vliv na jeho sílu, nicméně neděje se tak v nijak závratné rychlosti. Jestliže tedy vlastníte krabičku s několika desítkami nálevových sáčků a denně jich spotřebujete šest až sedm, pak si s uskladněním roiboosu zase tak těžkou hlavu dělat nemusíte. Hlavní zásadou zůstává, že roiboos by měl být na suchém místě, které by také nemělo být příliš teplé a nemělo by tam svítit přímé slunce. Směs zároveň velice jednoduše pohlcuje okolní pachy, a proto by se měla skladovat ve vzduchotěsném prostředí, aby se oddělila od nesprávného načichnutí.

Když si všechno shrneme, pak si musíme uvědomit, že je naprosto nevhodné, ale zároveň velice rozšířené skladování roiboosu v papírovém sáčku sepnutém sponkou, který ještě ke všemu leží na poličce přímo nad sporákem vedle celého česneku. Obdobně nevhodné může být vložení směsi do nádoby z průhledného skla na okenní parapet. Čiré sklo totiž nezamezí přístupu světla. Jestliže se tedy ptáte, kam by bylo vhodné naši směs umístit, pak vězte, že se ideálně hodí jakákoliv suchá spíž a plechovková dóza nebo skleněná nádoba z tmavého skla. V těchto podmínkách roiboos klidně vydrží i rok.

Na závěr ještě musíme připomenout, že když se rozhodneme skladovat roiboos v nádobě, v níž se dříve nacházel čaj nebo káva, musíme jí pořádně umýt, ale nikde ne za pomoci saponátu. Klidně stačí teplá voda a poté se nádoba musí nechat řádně vyschnout.