Je rooibos vhodnější než zelený čaj?

V Jižní Africe se roiboos do časů nedávno minulých považoval za levnou variantu obyčejného čaje. Tradiční kultury, na jejichž území se keřík vyskytoval, si svoje lidové lékařství bez nálevu z lístků roiboosu nedokázaly a ani nechtěly představit. Pokud byste se před cca sto lety zeptali obyčejného obyvatele Kapského města na roiboos, pak by vám pravděpodobně odpověděl, že má pěkné vzpomínky na roiboos s mlékem, který mu připravovali jeho rodiče, a že mu vlastně dodnes chutná. Pití roiboosu hlavně jako nápoje, jenž dokáže zlepšit stav těla je tak relativně novou záležitostí. Roiboos se přitom poměrně často srovnává se zeleným čajem, protože oba dokážou nabudit unaveného člověka a navíc obsahují velké množství antioxidantů.

Často kladenou otázkou bývá, jestli je lepší popíjet zelený čaj nebo vyzkoušet roiboos. Oboje můžeme označit za zdravější nápoj, než jakým je káva, a zároveň oboje má povzbuzující účinky. Stejně tak oboje pomáhá při hubnutí a najdeme v těchto nápojích dnes tolik zmiňované antioxidanty. Postupně se také rozšiřuje zelený roiboos, jenž zelený čaj nepřipomíná jenom chutí, ale také vzhledem. Jak už to u takovýchto dotazů bývá, neexistuje na ně snadná odpověď, protože ideální odpovědí by možná bylo, aby se pil zelený čaj a klidně zároveň i roiboos.

Největší problém totiž spočívá v tom, že v komparaci zeleného čaje a roiboosu neexistuje dostatečný počet podrobných studií, díky nimž by bylo možné jednoznačně rozhodovat. Zelený čaj lidé popíjí již přibližně pět tisíc let, ale roiboos se stal populárnějším teprve v osmnáctém století.

Musíme však uznat, že ohromnou výhodou roiboosu ve srovnání se zeleným čajem je fakt, že v roiboosu se nenachází prakticky vůbec žádný kofein, díky čemuž je možné hrnky s roiboosem popíjet celý den a nemusíme mít žádný strach o přiměřené množství pro lidské tělo.

Ve věci antioxidantů ale věc není tak jednoduchá. Antioxidanty jsou přírodní látky, jež mimo jiné dokážou účinně bojovat s mnoha nemocemi spojenými s buněčným stárnutím (Alzheimerova choroba, nemoci srdce, rakovina).

Opravdu je potvrzeno (např. zprávy zveřejněné ministerstvem zemědělství Spojených států), že zelený čaj i roiboos skutečně ve velkém množství obsahují antioxidanty, i když v každém případě se jedná o trochu odlišný druh, a proto by bylo vhodné je zařadit do našeho výživového plánu.

U roiboosu jde o aspalatin a notofagin pomáhající například při zánětech svalů, což má velký význam u osob trpících problémy se srdcem a oběhovou soustavou. V zeleném čaji se nachází vysoká koncentrace katechinu, u kterého máme dokázáno, že umí efektivně zabraňovat další buněčné reprodukci rakoviny a přispívá k umírání buněk rakovinného bujení.

V absolutních číslech poté o něco málo převažují obsahy naměřené v zeleném čaji, podle standardní škály ORAC jsme u zeleného čaje na čísle 1250 jednotek, zatímco roiboos má přítomnost v rozmezí 725 - 1100. Zároveň je nutné dodat, že lékaři doporučují denní příjem antioxidantů kolem 5000 ORAC, a proto je v podstatě na vás, jestli se na toto číslo pokusíte dostat s pomocí zeleného čaje nebo roiboosu.